Generals

Neix Menuari, una eina per planificar menús setmanals equilibrats com un joc en família

Què fem avui per sopar?

Aquesta pregunta esdevé per a moltes famílies un maldecap diari, i massa sovint la resposta passa per menjars repetitius o precuinats. Per facilitar l’organització familiar i a més mantenir una dieta saludable i equilibrada, es presenta en societat una eina batejada amb el nom de Menuari.

El Menuari permet organitzar els àpats principals del dia (dinar i sopar) per a tota la setmana seguint els criteris de la dieta mediterrània, i sobretot compta per fer-ho amb la complicitat i implicació dels fills per a que coneguin la diversitat de la nostra alimentació i aprenguin a gestionar la freqüència amb la que cal consumir els diferents grups d’aliments com si fos un joc. 

El projecte ha comptat amb l’assessorament de la Fundació Alícia i el suport de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

El resultat és una eina fàcil, didàctica i divertida que consta d’una caixa per a receptes, un llibre amb consells nutricionals i receptes pràctiques per a fer cada dia, una pissarra imantada amb els espais per als àpats 

de cada dia de la setmana, un retolador per a pissarra i 28 peces imantades que representen els diferents grups d’aliments que conformen la dieta mediterrània: farinacis, hortalisses, ous, carn vermella, llegums, carn blanca, peix blanc i marisc i peix blau.

Cadascuna d’aquestes fitxes es col·loca a la pissarra, que també té un espai per poder planificar la compra i apuntar-hi el que farà falta per poder fer els menús diaris.

Un projecte també a les xarxes

Aquest projecte que arranca ara pretén anar més enllà i ser un espai on compartir moltes de les experiències dels pares i mares sobre l’alimentació i la salut, de manera que ha fet una aposta forta per la comunicació online.

Menuari ja disposa d’un web on es pot comprar el pack i xarxes socials on es poden seguir recomanacions i notícies sobre alimentació.

Accés ràpid a la biblioteca de receptes en constant creixement

El llibre/receptari permet que cada família tingui a mà les seves receptes preferides, però en cas de voler noves idees, a través del codi QR de la pissarra s’accedeix directament al mòbil o tauleta a una biblioteca de receptes proposades per la Fundació Alícia i que s’amplia constantment gràcies a aportacions dels usuaris, cuiners, divulgadors gastronòmics o empreses d’alimentació.

El Pack Menuari inclou un llibre amb consells nutricionals bàsics de molt fàcil lectura, i un receptari amb suggeriments de receptes proposades per la Fundació Alícia, i espai per a que cada família anoti les seves receptes preferides, les que més agraden i que podem preparar sense necessitat de llibres ni balança. 

Tant al llibre com a la web, les receptes es divideixen segons els grups de famílies que distingeix Menuari: farinacis, hortalisses, ous, carn blanca, carn vermella, peix blanc, peix blau i llegums. A la web també es pot trobar les receptes classificades segons determinades intoleràncies.

La Fundació Alícia ha col·laborat des de l’inici en el desenvolupament del projecte, amb l’assessorament en els continguts del llibre, i n’ha desenvolupat les receptes que s’hi inclouen. En el pròleg la Fundació insisteix que per menjar bé “no cal creure que hi ha liments bons o dolents. El problema és com gestionar la presència de cadascun i controlar-ne la freqüència. Per això i per evitar el malbaratament d’aliments recomanen una planificació dels menús.

La Fundació treballa amb institucions, entitats i associacions per donar respostes alimentàries a problemes de salut, però també en l’àmbit de l’educació alimentària fa tallers al seu centre a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i col·labora amb empreses i emprenedors que segueixen el mateix objectiu d’aconseguir que tothom mengi millor.

També desde l’Hospital, des del departament d’Innovació i Recerca, hem donat suport a la iniciativa i recomana l’ús d’aquesta eina entre les famílies. Des del portal FAROS recordem que la millor manera de seguir una dieta equilibrada és a partir de la planificació dels àpats de forma setmanal, i que la implicació dels nens en la seva preparació afavoreix l’acceptació d’aliments habitualment rebutjats. Destaca la importància que els nens adquireixin ja des de la infància uns bons hàbits de salut per prevenció de l'obesitat o altres trastorns alimentaris, i que l’exemple diari de la família és clau en la bona adquisició d’aquests.

Més informació a la web de Menuari.

Per Faros

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *